Povratak

Neobična pojava na oku mačke - protruzija trećeg očnog kapka | Problemi vezani uz treći očni kapak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Primjetila sam prije par dana kod svoje mačke, stare oko 10 mjeseci, izraženu bjeloočnicu, tj. nisam sigurna je li to uopće bjeloočnica ili ne. Većinu joj je vremena to vidljivo, a samo u nekim trenutcima je sve normalno. U zadnje vrijeme je dosta razdraženija i agresivnija, moguće da zbog parenja, i u većini slučajeva  ne dozvoli da joj se itko približi trbuhu, odmah zauzme borbeni stav ili ako je već razdražena (maše repom) odmah bi počela gristi i grepsti… Evo, šaljem i slike normalnog i sadašnjeg stanja… Nikolina

O: Prema slici koju ste mi poslali, ono što se nazire u medijalnom očnom kutu predstavlja treći očni kapak. Treći očni kapak je prozirna ovojnica koja se nalazi u unutarnjem kutu oka. Njegova funkcija se ogleda u zaštiti oka (na bulbarnoj strani sadrži sitne limfne folikule, neophodne za stvaranje lokalne imunosti) ali i u produkciji suza, čime se oko ''brani'' od svih štetnih agensa (prašine, bakterija i sl.).


Ponekad se događa da je treći očni kapak izraženiji pa se takvo stanje naziva protruzija trećeg očnog kapka.

Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o parazitarnim invazijama, proljevu, bolestima jetre, nekim virusnim infekcijama ili o tumoru. Dijagnoza se postavlja oftalmološkim pregledom.

Ako se radi o povremenoj protruziji, kada se ukloni primarni uzrok (bolest zbog koje je nastala), trebalo bi doći do spontanog povlačenja trećeg očnog kapka. Međutim, ako se radi o trajnoj protruziji (koja ometa vid), liječenje se provodi isključivo kirurškim putem.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da potražite pomoć veterinara koji će postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju.
 
Više o problemima vezanim uz treći očni kapak možete saznati i u prethodno objavljenim odgovorima, pod naslovima:


Treći očni kapak i oslabljen imunitet kod mačka

Treći očni kapak i virusne infekcije u mačića

Konjuktivitis i treći očni kapak u mačaka

Treći očni kapak i kašalj / Prehlada

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr